ПОЧЕЛА МЕЂУНАРОДНА СМОТРА ЕКОЛОШКОГ И АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА
4.06.2014


Обележавања овогодишње градске славе „Св.Цар Константин и царица Јелена“ у Нишу, обогаћено је традиционалном филмском манифестацијом „ЕКОполис фест“ 2014, која је отворена на Филозофском факултету у Нишу. Програм Међународне смотре еколошког и археолошког филма припремила је Медијска еколошка мрежа Србије-ЕКОполис, под покровитељством Градске општине Палилула. Промоцији филмова претходила је мала свечаност. Након поздравне речи мр Ризгар Ренцера, изасланика Министарства културе Курдистана и обраћања поф.др Владете Радовића, председника Савета 11.ЕКОПОЛИС феста, у име покровитеља присутне је поздравио и Драган Видојковић, уметнички директор Смотре. „Вечерас почињемо са промоцијом значајних остварења документарног филма и тв продукције-ЕКОПОЛИСфеста, која већ једанаест година обогаћује културни простор нашег града и Региона. Ове године, осим филмова чије су нам приказивање омогућили институти и амбасаде Италије, Немачке, Пољске, Ирачке покрајине Курдистан, Дирекција кампање „Очистимо свет“ у Аустралији, промовишемо документарна остварења и наших студената са Филозофског факултета-нагласио је Драган Видојковић. Део програма фестивала, до краја ове недеље, видеће и наше комшије у Алексинцу. У организацији Смотре ове године имамо и значајну подршку Филозофског факултета у Нишу и Народног музеја у Београду. Градска општина Палилула, подржава манифестације у култури са жељом да оне остваре своју мисију образовања и информисања и задрже континутет у даљој реализацији. У име председника општине Палилула, Бобана Џунића-покровитеља Смотре, организаторима Смотре, ауторима филмова, желим успешну промоцију овогодишњег програма а вама љубитељима седме уметности и екологије да уживате у програму који смо Вам припремили, закључио је Видојковић.

Једанаести „ЕКОполис фест“ отворио је проф.др Горан Максимовић, декан Филозофског факултета у Нишу.

Ова јединствена Смотра отпочела је филмовима италијанске продукције. У филму „Лацио, пејзаж и историја“ Фолко Квиличи (Фолцо Qуилици), италијански редитељ документарних филмова међународног реномеа, гради причу о миленијумској историји и прелепим пејзажима Лација. Остварење „Тергеста, невидљиви град. Фрагменти римског Трста“ редитеља Гиоргио Грегориа, упознаје нас са римским остацима скривеним у модерном урбаном ткиву Трста. Необична и атрактивна посета остацима Помпеја, кроз филмску реконструкцију Ноћне визије остатака Помпеја редитеља Массимо Андриолиа, приближила нам је свакодневни живот њених становника уочи фаталне ерупције из 79. године.

Љубитељи седме уметности у Нишу и Алексинцу, од 4.до 8.јуна видеће 23 остварења из 7 земаља. Ове године, биће приказана и два филма из Курдистана. Улаз за све пројекције је слободан. (ЕКОполис)

Једанаести „ЕКОполис фест“ отворио је проф.др Горан Максимовић, декан Филозофског факултета у Нишу.